Een echtpaar dat samen een zorgbureau runde, is donderdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor omkoping van een ambtenaar, valsheid in geschrifte, witwassen en mensensmokkel. Ook mogen zij vijf jaar lang geen beroep in de zorg uitoefenen.

Het stel runde een zorgbureau en fraudeerde daarin op omvangrijke wijze met zorggelden. Ook regelden ze valse documenten om Turken aan een verblijfsvergunning te helpen. Het echtpaar heeft jarenlang voor 1,2 miljoen euro aan zorggeld in eigen zak gestoken. Nadat de fraude werd ontdekt, vluchtte het echtpaar naar Turkije. Van het buitgemaakte geld, dat contant werd opgenomen, ontbreekt echter elk spoor.

Arrestatie

De eigenaar van het zorgbureau in Schiedam is eerder dit jaar opgepakt op de Belgische luchthaven Zaventem, nadat hij met zijn echtgenote twee jaar geleden naar Turkije was vertrokken.

Veroordeeld voor fraude

Twee medeverdachten van het echtpaar zijn donderdag ook veroordeeld. De omgekochte ambtenaar krijgt een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. De eigenaar van de stichting en voetbalclub die valse facturen opmaakte waarmee niet-geleverde zorg werd verantwoord, heeft een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk gekregen.

Bron: ANP