De nicotine die vrijkomt bij het dampen van e-sigaretten veroorzaakt longkanker bij muizen, blijkt uit onderzoek van New York University. Volgens de onderzoekers is de e-sigaret ook schadelijk voor mensen. Voor artsen is een speciaal alarmnummer geopend om meldingen over de e-sigaret in Nederland in kaart te brengen, meldt het AD. 

Dat het dampen van nicotine kanker kan veroorzaken, staat nu voor het eerst wetenschappelijk vast. Het beschadigt het dna van muizen, veroorzaakt longkanker en kan blaaskanker veroorzaken. 

Wetenschappelijk onderzoeker Marc Willemsen van het kennisinstituut voor de zorg Trimbos noemt het een 'verontrustende en belangwekkende studie'. 'Ik vind het een eyeopener dat ook e-sigaretten in verband worden gebracht met longkanker en mogelijk blaaskanker.' 

Willemsen, die ook hoogleraar Tabaksontmoedigingsbeleid is aan de Universiteit Maastricht: 'Het is altijd de vraag of zo'n studie op muizen veralgemeniseerd mag worden naar mensen. Eerder is de relatie tussen tabaksrook en kanker ook zo onderzocht. Daar bleek later ook dat risico’s voor mensen aanzienlijk zijn. Nu moeten we kijken of er inderdaad kanker ontstaat bij mensen die langdurig de e-sigaret gebruikt hebben.'

Ontwikkeling kanker bij muizen

Bij dit onderzoek hebben de onderzoekers het dampen nagebootst door nicotine in de ruimte waar de muizen in zaten te spuiten. Van de veertig muizen die tijdens het onderzoek werden blootgesteld aan e-sigaretten met nicotine, kreeg 22,5 procent longkanker. 57,5 procent ontwikkelde een voorstadium van blaaskanker. De twintig muizen die e-sigaretten rookten zonder nicotine, ontwikkelden geen kanker tijdens de vier jaar dat de muizen werden onderzocht. 

Voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) riep eerder deze week al op tot een totaalverbod op de e-sigaret.

Alarmlijn voor meldingen van dokters

Om de gevolgen van e-sigaretten in Nederland beter in kaart te brengen, moet een netwerk 'onbekende en onverwachte gezondheidsklachten over de e-sigaret' uit gaan wisselen. Dit netwerk roept artsen op om mogelijke gevallen telefonisch te melden bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Voor artsen is een speciaal alarmnummer geopend (030-2748888) dat 24/7 bereikbaar is. 

Bron: AD