Roken er in je omgeving mensen e-sigaretten? Dan ligt op de loer dat ook jij gaat roken. Naast e-sigaretten worden ook normale sigaretten op deze manier meer geaccepteerd door kinderen.

Dit blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse onderzoekers in de Journal of Adolescent Health. Met de opkomst van e-sigaretten zien de onderzoekers het gebeuren dat jongeren eerder gaan roken. En dat zou een erg slechte ontwikkeling zijn, want sinds 1998 daalt het aantal jongeren dat rookt.

70.000 scholieren

Voor het onderzoek bekeken de wetenschappers de uitkomsten van een door 70.000 duizend scholieren ingevulde vragenlijst. Scholieren die nog nooit een sigaret hadden aangeraakt, gaven aan dat ze in de toekomst roken niet uitsluiten. Dit komt door de aanwezigheid van e-sigaret rokende mensen in hun omgeving

E-sigaret onschuldig?

Volgens hoofdonderzoeker Kelvin Choi wordt de winst die geboekt is na jaren van voorlichting mogelijk teniet gedaan door de e-sigaret. En die e-sigaret, is die nou wel zo onschuldig? Ten tijde van de opkomst van de e-sigaret werd deze nog aangekondigd als gezond alternatief voor tabak. Het RIVM sprak hun zorgen al uit over de e-sigaret en ook uit onderzoek van de universiteit van Rochester bleek dat de e-sigaretten allerminst onschadelijk zijn. Kanker, mondziektes, beschadiging van het tandvlees en hartkloppingen liggen in het verschiet.

Bron: RTL Nieuws