Twee onderzoekers van het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek (AvL) willen een extreem duur kankermedicijn zelf op de markt brengen. Door internationale farmaceuten te omzeilen kunnen ze het medicijn een stuk goedkoper aanbieden.

Het medicijn waar het om gaat is Vorinostat, een middel tegen lymfeklierkanker. Kankeronderzoekers aan het AvL Jan Schellens en René Bernards ontdekten dat het middel ook efficiënt is bij patiënten met een melanoom die resistent is tegen de standaardbehandeling. De resistente cellen blazen zichzelf op en verdwijnen.

Patent is verlopen

In de Verenigde Staten is Vorinostat al jaren op de markt, in Europa is het middel nooit geregistreerd. Farmaceut Merck heeft het alleenrecht op het gebruik van Vorinostat bij lymfeklierkanker, maar het patent op de werkzame stof blijkt in 2015 verlopen. Het is daardoor toegestaan om het medicijn na te maken, maar het middel moet dan wel gebruikt worden voor andere vormen van kanker dan lymfeklierkanker. Het AvL heeft dit nu gedaan. De kosten van het medicijn? 1500 euro per patiënt per jaar. Farmaceut Merck vraagt zeventig keer zoveel: zo'n 100 duizend euro per patiënt per jaar.

Zonder concurrentie aan onderzoek werken

Het AvL heeft met een speciaal daarvoor opgericht bedrijf exclusiviteit bedongen bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA. Dit maakt het voor wetenschappers mogelijk om de komende jaren zonder concurrentie aan het onderzoek te werken. Bij succes kan het middel over een paar jaar op de markt worden gebracht. Het Oncode Instituut, een samenwerkingsverband van Nederlandse kankeronderzoekers, heeft geld beschikbaar gesteld voor het onderzoek. Met al doel om de behandelingen sneller bij de patiënt te krijgen.

'Als we het zelf doen, gaat het sneller'

Bernards vertelt aan de Volkskrant: 'Het duurt nu te lang voordat ontdekkingen uit het lab eindelijk in de kliniek belanden. De farmaceutische industrie is vaak de vertragende factor. Daar komen zoveel voorstellen voor onderzoek binnen. Hadden we ons onderzoeksvoorstel aan een farmaceut voorgelegd, dan hadden we op zo’n vroegst in 2019 kunnen beginnen, áls we al toestemming hadden gekregen. Nu we het zelf doen, gaat het sneller en houden we het betaalbaar.'

Hoogleraar Carin Uyl, expert op het gebied van dure kankergeneesmiddelen: 'Als de farmaceut dit had onderzocht, had er opnieuw veel geld kunnen worden verdiend. Het bedrijf had dit nooit laten lopen.' Ze stelt dat bij een nieuw kankermedicijnen de farmaceutische industrie vaak zelf snel gaan uitzoeken of dat middel ook voor andere vormen van kanker werkt. Hoe meer patiënten baat hebben bij het medicijn, hoe hoger de opbrengst is.

Lees ook: 'Nieuwe kankermedicijnen allemaal veel te duur'

Niet helemaal zelfstandig

Toch kan het ziekenhuis niet helemaal zelfstandig op de markt brengen. Kwaliteitscontrole, marketing en distributie zouden te veel tijd en kennis vergen. De oplossing is om samen te werken met een farmaceutisch bedrijf dat generieke medicijnen maakt - middelen die al van het patent af zijn.

Bron: Volkskrant