Bij verpleeghuis Oudshoorn in Alphen aan de Rijn kunnen partners voortaan bij elkaar in bed slapen. Voorheen was dit niet mogelijk. Logeren mocht, maar dan lagen ze in aparte ziekenhuisbedden, gescheiden door een hek en soms een hoogteverschil.

De technische dienst en een matrassenleverancier bedachten het duo-bed. Het duo-bed wordt vastgeklikt aan het ziekenhuisbed van de vaste bewoner. Het resultaat is een tweepersoonsmatras zonder hek en hoogteverschil. Het bed is al een maand in gebruik. 'Zoiets simpels als het duobed heeft zo’n groot effect', zegt leidinggevende Marianne Wijtman tegen EenVandaag.

Zeven jaar

Het echtpaar Michel en Anneke Lachmann is dolgelukkig dat ze voor het eerst in zeven jaar tijd weer het bed kunnen delen. 'Het is echt geweldig, want we liggen weer echt dicht bij elkaar en dat is heerlijk. We misten het enorm', aldus de meneer en mevrouw Lachmann.

Intimiteit

Volgens Wijtman is het gemis aan intimiteit een veel voorkomend probleem in het verzorgingstehuis. 'Het hoeft niet gelijk over seks te gaan. Ook dat doen we allemaal en is belangrijk, maar het gaat ook om die arm om iemand heen kunnen slaan, een dikke knuffel geven of een kus.'

Reserveren

Het verzorgingstehuis heeft inmiddels twee van de duizend euro per stuk kostende duo-bedden in haar bezit. Bewoners kunnen de bedden reserveren als zij dat wensen.

Bron: EenVandaag