Duizenden kinderen zijn in Frankrijk op de wereld gekomen met een ernstige aangeboren afwijking doordat hun moeders middelen met valproaat gebruikten vanwege epilepsie of bipolaire stoornissen. Het gaat volgens ANWM, de Franse toezichthouder op geneesmiddelen, naar schatting om tussen de 2150 en 4100 kinderen.

Valproaat kwam eind jaren zestig op de markt en wordt gebruikt in meerdere middelen van farmaceut Sanofi. Het gaat onder andere om Depakine en Depamide. Inmiddels is duidelijk dat valproaat ernstige bijwerkingen kan hebben op de ongeboren kinderen van vrouwen.

'Te laat gewaarschuwd'

De Franse autoriteiten keurden valproaat in 1967 goed als anti-epilepticum. Ouders van kinderen die met een stoornis zijn geboren, vinden dat de Franse staat en de farmaceut te laat hebben gewaarschuwd voor de mogelijke bijwerkingen, die al sinds de jaren tachtig bekend zijn.

De medicijnwaakhond kondigde aan later dit jaar de uitkomsten te publiceren van een studie naar de neurologische effecten van het middel.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in Nederland deed vorig jaar nog de zoveelste waarschuwing uitgaan en benadrukte dat farmaceutische bedrijven op de verpakking van alle medicijnen met valproaat moeten afraden dat de gebruikster in verwachting raakt.

Geen cijfers over Nederlands gebruik

Bijwerkingencentrum Lareb zegt dat er in Nederland ook wel gevolgen moeten zijn geweest. Dat kan volgens een woordvoerster gezien het risico niet anders, maar aantallen kan het centrum niet geven. 'Als het maar enigszins mogelijk is, moet je deze stof vermijden, maar soms is er geen alternatief.'

Bron: ANP