Na de goedkeuring van de nieuwe donorwet in de Tweede Kamer hebben duizenden mensen hun toestemming voor orgaandonatie ingetrokken. Daarnaast hebben bijna 19.000 mensen vastgelegd dat hun organen niet beschikbaar zijn voor donatie. 1626 nieuwe mensen stemden wel in met orgaandonatie, nog eens 1205 gaven met beperkingen toestemming. De Telegraaf meldt dat donderdag.

Ook mensen die al eerder een keuze hadden gemaakt meldden zich na de aanname van de nieuwe wet. Daarvan gaven 2644 nu onvoorwaardelijk toestemming, 1368 stemden in beperkte mate in met donatie. Iets minder dan 4500 mensen trokken hun toestemming in.

De Tweede Kamer stemde woensdag in met het D66-voorstel dat iedereen automatisch orgaandonor is, tenzij iemand expliciet aangeeft dat niet te willen. Nu zijn mensen alleen donor als ze zich registreren en expliciet toestemming geven. Het wetsvoorstel moet nog wel door de Eerste Kamer. Aanname daar is nog allesbehalve zeker. Mocht dat wel gebeuren, dan komt iedereen die geen expliciete keuze aangeeft automatisch geregistreerd te staan als 'ik heb geen bezwaar gemaakt'. In de praktijk zal dat weinig verschillen van een 'ja'. De grote vraag zal in dat geval zijn hoeveel donoren erbij komen.

Bron: ANP