In het drinkwater van Vlaardingen is woensdag de E.colibacterie aangetroffen. Waterbedrijf Evides en de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond adviseren alle 70.000 inwoners daarom zeker de komende drie dagen het kraanwater drie minuten te koken voordat ze het drinken of er eten mee bereiden.

Het water is wel direct bruikbaar voor andere doeleinden, zoals (af)wassen en douchen. Volgens RTV Rijnmond kwam de bacterie in het drinkwater terecht bij werkzaamheden.

E.colibacterie

E.colibacteriën zijn over het algemeen onschuldig en komen voor in de darmen van iedereen. Maar bepaalde varianten kunnen darmklachten en- infecties veroorzaken. Een woordvoerster van Evides kon niet direct zeggen welke variant in het water is gevonden. Het drinkwaterbedrijf benadrukt wel dat de bacteriën in 'hele lage aantallen' zijn aangetroffen. Tot nog toe heeft Evides geen signalen ontvangen over mensen die ziek zijn geworden, maar kan ook niet uitsluiten dat mensen water met de ongewenste bacterie hebben binnengekregen.

Onderzoek

Evides onderzoekt nog wat precies misging. 'We hebben op verschillende locaties in hele lage aantallen ongewenste bacteriën aangetroffen. Door het drinkwater drie minuten lang te koken worden de bacteriën onschadelijk gemaakt. U kunt het gekookte drinkwater gebruiken om te drinken of eten mee te bereiden', stelt het waterbedrijf op zijn website.

Waterkoker voldoet niet

Evides raadt bij het koken een fluitketel of pan te gebruiken. 'Water in waterkokers en koffiezetapparaten kookt in de regel namelijk geen drie minuten achtereen, check daarvoor de gebruiksaanwijzing van het apparaat. Het kookadvies geldt ook voor drinkwater voor huisdieren.'

Onderzoek

De mogelijke oorzaak wordt door het waterbedrijf onderzocht. Evides probeert de situatie zo snel mogelijk te verhelpen. 'Het kookadvies blijft gelden tot onderzoek aantoont dat het water in Vlaardingen volledig betrouwbaar is. Wij vragen u daarom voorlopig nog het drinkwater te koken', geeft het bedrijf gebruikers mee. Het kookadvies geldt niet voor andere delen van het voorzieningsgebied. Vlaardingen heeft ongeveer 70.000 inwoners.

Run op drinkwater

Bewoners van Vlaardingen slaan woensdag massaal flessen drinkwater in, nadat bekend is geworden dat er een bacterie in de waterleiding zit. Bij de Albert Heijn op het Veerplein in het centrum van de stad is het water zonder prik al helemaal uitverkocht.

Vrachtwagens met water

Inmiddels zijn er twee extra vrachtwagens met flessen water onderweg naar Vlaardingen om de lege schappen van de AH-filialen te vullen. Bewoners van Vlaardingen sloegen woensdag massaal flessen drinkwater in, nadat bekend werd dat er een bacterie in de waterleiding zit.

NL Alert

'Ongeveer een half uur na de NL Alert ging het opeens rap. Sommige mensen gooiden hun hele winkelwagen vol. Dan gaat het hard', zegt Vincent Los, teamleider Verkoopklaar. Hij zegt te hebben gehoord dat ook de Jumbo en de Bas van der Heijden door het water heen zijn. 'En onze andere vestiging in het centrum zal ook niet veel meer hebben.'

Ook Maassluis besmet

Ook in het drinkwater van Maassluis is de E.coliebacterie aangetroffen. Volgens de gemeente Maassluis, dat naast Vlaardingen ligt, is het een heel klein gebied met maar twintig adressen.

Bron: ANP, RTV Rijnmond