Drie kopjes sterke Italiaanse koffie per dag drinken, verlaagt de kans op prostaatkanker bij mannen met 53 procent. Dat beweren onderzoekers van The Department of Epidemiology and Prevention - I.R.C.C.S. Neuromed. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The International Journal of Cancer.

Iets minder dan zevenduizend mannen van boven de vijftig jaar uit de streek Molise in Zuid-Centraal Italië zijn door de onderzoekers gemiddeld vier jaar lang gevolgd. De koffiegewoonten van deze mannen werden bijgehouden en vergeleken met de honderd gevallen van prostaatkanker die in deze periode waren ontstaan. 

Invloed op kankercellen

De onderzoekers concludeerden dat mannen die meer dan drie kopjes koffie per dag dronken 53 procent minder kans hebben op het krijgen van prostaatkanker in vergelijking met mannen die dagelijks maximaal twee kopjes dronken. Om deze aanname kracht bij te zetten, doken de onderzoekers het laboratorium in om te analyseren wat de invloed van koffie-extracten op kankercellen is. De invloed van zowel koffie met cafeïne als cafeïnevrije koffie werd in het onderzoek meegenomen.

Cafeïne de oorzaak?

Alleen koffie mét cafeïne bleek in het laboratorium de groei en verspreiding van kankercellen tegen te houden. Bij cafeïnevrij koffie werd dit effect niet waargenomen. De onderzoekers denken dat daardoor cafeïne de stof is die de positieve effecten oplevert.

Bioactieve stoffen in koffie

De onderzoekers plaatsen zelf een kanttekening bij hun bevindingen. Zij hebben een Italiaanse doelgroep gevolgd die een Italiaanse manier van koffiebereiding heeft: zonder filter en met een hoge watertemperatuur en waterdruk. Door deze bereidingswijze zitten er meer bioactieve stoffen in de koffie. Dat zijn stoffen die gezondheidsbevorderend werken.

Bron: Nu.nl