Ruim driekwart van de Nederlanders van 18 jaar en ouder wil een leeftijdsgrens op de verkoop van energiedrankjes. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat bureau Multiscope in opdracht van voedselwaakhond foodwatch heeft uitgevoerd.

Volgens het onderzoek wil 79 procent een leeftijdsgrens op de verkoop van energiedrankjes, staat 15 procent neutraal tegenover de maatregel en is 6 procent tegen. Van de ouders met thuiswonende kinderen is 83 procent voor een leeftijdsgrens.

Volgens foodwatch is de uitkomst van het onderzoek een duidelijk signaal aan Albert Heijn en Jumbo om een leeftijdsgrens in te voeren. Aldi en Lidl zijn al gestopt met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen onder de 14 jaar. Zij Jumbo en Albert Heijn weigeren tot nu toe om een leeftijdsgrens in te voeren. Met name Jumbo verzet zich sterk tegen maatregelen. Zij voeren reclamecampagnes met de energiedrankjes.

Begin vorig jaar waarschuwden kinderartsen dat energiedrankjes niet onschuldig zijn en dat de verkoop ervan aan kinderen onder de 18 verboden moet worden. De redenen zijn:

  • Energiedranken bevatten een hoge dosis cafeïne; dit kan leiden tot bijwerkingen zoals angststoornissen, gejaagdheid, hartritmestoornissen en slaapproblemen. Een dagelijkse hoge inname van energiedranken kan leiden tot verschillende lichamelijke klachten, orgaanschade en mogelijk tot de dood.
  • Energiedranken bevatten nog andere ingrediënten waarvan de veiligheid voor kinderen en jongeren niet (goed) onderzocht is.
  • Energiedranken bevatten veel suiker; een hoge inname van suiker leidt tot overgewicht.
  • Energiedranken mogen niet gecombineerd worden met alcohol, dit leidt tot een hogere alcoholspiegel in het bloed.

De leeftijdsgrens van 14 jaar wordt toegejuicht door foodwatch. De kinderartsen stellen zelfs voor om de grens te verhogen naar 18 jaar.

Bron: ANP / foodwatch