Driekwart (73%) van de moeders geeft tegenwoordig borstvoeding. Dit blijkt uit een groot onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel in het kader van het programma 'Hoe Bevalt Nederland' met Ria Bremer. Het onderzoek werd ingevuld door 10.000 vrouwen die in de afgelopen twee jaar een baby kregen. Vijfendertig jaar geleden werd voor hetzelfde programma een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd. Sindsdien is er weinig veranderd, want ook toen gaf driekwart (75%) van de ondervraagde moeders hun baby de borst.

De meeste vrouwen die nu borstvoeding geven denken het gemakkelijk meer dan een half jaar vol te houden. Maar in de praktijk houdt maar een kwart (25%) het langer dan een half jaar vol, zo blijkt uit cijfers van de vrouwen die inmiddels gestopt zijn. Slechts één op de twintig (6%) maakt het jaar vol. Veel moeders stoppen als ze weer gaan werken. Kolven op het werk vinden ze lastig.

Een enkeling houdt het extra lang vol. Een deelneemster: 'Het is het meest natuurlijk. Mijn baby mag zelf bepalen wanneer ze stopt. De WHO-norm is niet voor niets twee jaar. Die heb ik nu vol gemaakt en daar mogen nog best een paar jaartjes bij.'

Gedwongen of bewust flesvoeding

Een kwart (24%) geeft haar baby vanaf het begin flesvoeding. Bij hen lukt het vaak niet om borstvoeding te geven door fysieke problemen, zoals een borstontsteking of een haperende melkproductie. Soms kiezen ze bewust voor de fles om de vader ook bij de voeding te betrekken. Een moeder zegt: 'Mijn man kan zo een betere band met mijn zoon opbouwen. We wisselen 's nachts af.'

'Borstvoedingsmaffia'

Sommige vrouwen in het onderzoek voelen zich schuldig omdat ze geen borstvoeding kunnen geven of snel moeten stoppen. Ze hebben het gevoel dat ze hun baby tekort doen. Ze voelen de druk van hun omgeving om zo lang mogelijk borstvoeding te geven, en noemen die ook wel 'de borstvoedingsmaffia'. 'Na vier borstontstekingen was ik zo ziek dat ik nauwelijks voor mijn kind kon zorgen. Nu ik ben overgestapt op de fles ben ik weer een blije moeder. Toch word ik er voortdurend op aangesproken dat ik mijn kind geen borstvoeding geef. Heel frustrerend, het voelt als falen', verzucht een moeder.

Meer uitslagen en Hoe Bevalt Nederland op tv

De uitzendingen van 'Hoe Bevalt Nederland' zijn op 5, 12 en 19 september 2018 en worden gepresenteerd door Ria Bremer. De uitzendingen en alle informatie rondom deze uitzendingen vind je in het dossier Hoe Bevalt Nederland.

Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel maakt hierin meer uitslagen van het grote zwangerschapsonderzoek bekend. Hoe denken vrouwen anno 2018 bijvoorbeeld over pijnbestrijding bij de bevalling, roken en drinken rond de zwangerschap en het aantal echo's? Hoeveel vrouwen worden er ongepland zwanger? En wat kwam er uit het onderzoek van Hoe Bevalt Nederland in 1983?

Ben je benieuwd naar meer onderzoeksresultaten? Lees de leukste weetjes uit het bevallingsonderzoek 2018 op de site van EenVandaag. Ook uit de tweede uitzending van Hoe Bevalt Nederland: meer over de oprichting van een draagmoederbank bij EenVandaag.

Onderzoek Hoe Bevalt Nederland 2018 en 1983

Voor het programma Hoe Bevalt Nederland 2018 is een onderzoek in drie delen uitgevoerd onder respectievelijk vrouwen die zwanger willen worden, vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die in 2016, 2017 of 2018 een kind hebben gekregen. In totaal vulden 15.810 vrouwen een of meerdere deelonderzoeken in, afhankelijk van de fase waarin zij zich bevonden. Het deelonderzoek over bevallen en de baby werd ingevuld door 9.900 vrouwen. Het onderzoek is uitgevoerd door de onderzoekers van het EenVandaag Opiniepanel tussen 12 maart en 15 mei 2018.

In 1983 werd bij de AVRO ook een programma onder de titel Hoe Bevalt Nederland uitgezonden. Hierbij werd een onderzoek uitgevoerd onder bijna 2000 vrouwen (1824 om precies te zijn). Zij vulden in de loop van hun zwangerschap in totaal 237 vragen in.