Een doorbraak in de strijd tegen leukemie: een revolutionaire kankerbehandeling is binnenkort hopelijk voor iedereen beschikbaar. In de Verenigde Staten heeft een toetsingscommissie de geneesmiddelenautoriteit het advies gegeven om de behandeling beschikbaar te maken. Door het advies lijkt goedkeuring van de behandeling een stap dichterbij.

Bij de behandeling worden afweercellen uit het lichaam van de patiënt een soort 'levende medicijnen' die het immuunsysteem ondersteunen. De cellen worden uit het lichaam gehaald en genetisch aangepast. Vervolgens worden ze weer teruggeplaatst. Volgens Marie José Kersten, hoogleraar hematologie, is dit een doorbraak en heel bijzonder: 'Het is een hele nieuwe manier van behandelen'.

'Tumorcellen om zeep helpen'

Tegen Nieuwsuur zegt Kersten: 'Bij patiënten worden de eigen afweercellen geoogst met een soort dialyseapparaat. Die cellen worden in een laboratorium voorzien van een speciale antenne waarmee ze de tumorcellen kunnen herkennen en vervolgens om zeep kunnen helpen. Daarna worden ze teruggegeven aan de patiënt.'

De behandeling is niet zonder bijwerkingen. Patiënten kunnen na erg ziek worden omdat de aangepaste cellen sterk geactiveerd zijn en de afweerreactie kan doorschieten. Kersten: 'Bij de meeste patiënten gaan die bijwerkingen over, maar er zijn ook enkele patiënten overleden aan de gevolgen van de bijwerkingen'.

Fragment: zo werkt immuuntherapie

'Inmiddels vijf jaar kankervrij'

De methode is getest in een onderzoek met 63 patiënten. Bij 52 van hen verdween de kanker. Zo ook bij de Amerikaanse Emily Whitehead. Toen zij zes jaar oud was werd de immuuntherapie ingezet als laatste redmiddel. Ze werd erg ziek van de bijwerkingen van de behandeling, maar ze is inmiddels al vijf jaar kankervrij.

'Duizenden kinderlevens ter wereld redden'

Emily was met haar ouders aanwezig bij de toetsingscommissie. Vader Tom Whitehead: 'Als deze behandeling wordt goedgekeurd door de autoriteit zal het duizenden kinderlevens overal ter wereld redden. Jullie zijn onderdeel van het proces dat een einde maakt aan giftige behandelingen zoals chemotherapie en bestraling.'

Bron: Nieuwsuur