Ongeboren baby's kunnen vanaf nu beschermd worden tegen het zikavirus. Wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben voor het eerst een medicijn ontdekt dat kan voorkomen dat baby's met een te klein hoofd en onvolgroeide hersenen geboren worden.

Het zikavirus verspreidde zich in de zomer van vorig jaar over de hele wereld en tot nu toe was er geen medicijn in omloop. Voor volwassen mensen is dat ook niet nodig, omdat het virus voor hen weinig gevolgen heeft. Het echte slachtoffer is de foetus van een zwangere vrouw, waarvan de hersenen ernstig aangetast kunnen worden.

Malariamedicijn

Wetenschappers ontdekten na onderzoek op muizen dat het zikavirus de foetus bereikt via een proces waarbij cellen gewisseld worden in de placenta. Een medicijn dat al langer gebruikt wordt tegen malaria, remt dit proces, waardoor het virus veel minder effect heeft op de groei van de foetus.

Goedgekeurd geneesmiddel

Een belangrijk voordeel van het betreffende medicijn, hydroxychloroquine, is dat het al een goedgekeurd geneesmiddel is. Daardoor kan het al snel worden voorgeschreven, aldus het AD.

Bron: AD