Dokters van Morgen is terug op televisie vanaf 8 januari 2019. Ook dit seizoen duikt Antoinette Hertsenberg weer in de wereld van medische innovaties. Benieuwd waar we het over gaan hebben?

Kun je veroudering vertragen door dna te veranderen?

Ouder dan 100 worden, in een goede gezondheid en zonder een spoor van geheugenverlies. In hoeverre speelt je dna hierbij een rol? Dementie, hartziekten, en kanker kunnen allemaal het gevolg zijn van veroudering van het dna. Kun je die veroudering vertragen of stopzetten door dna te veranderen? Antoinette ontmoet onder meer biohacker en microbioloog Brian Hanley die dit op zichzelf probeert, en dr. Peter de Keizer die muizen veel langer gezond hield met een levenselixer.

Immuunsysteem beïnvloeden

Als je immuunsysteem niet goed werkt, kunnen onder andere MS, allergieën of kanker ontstaan. Wat hebben deze ziektes met elkaar te maken? En hoe kunnen we het immuunsysteem beïnvloeden? Antoinette kijkt mee met MS-patiënten die via voeding hun ziekte proberen terug te dringen, ze volgt bij de Pindapoli of voorkomen kan worden dat baby Sepp net als zijn moeder een pinda-allergie ontwikkelt, en ontmoet Prof. Jolanda de Vries die met een baanbrekende therapie het immuunsysteem van kankerpatiënten kan resetten zodat de kankercellen door het eigen lichaam worden afgebroken.

Uniek kijkje in de darmen

Ook duikt Antoinette in dit seizoen in de wereld van ons microbioom. Ze volgt de Britse journalist en arts Michael Mosley die een uniek kijkje geeft in zijn darmen. Er blijkt een heel universum schuil te gaan in de wereld van bacteriën. Voor patiënten met het prikkelbare darm syndroom (PDS) blijkt een evenwichtig microbioom alle verschil te maken. We volgen Lieke, Tim en Rosemary die tien weken lang hun voeding aanpassen op basis van hun microbioom in de hoop beter de worden. En Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden laat, samen met Antoinette, zijn microbioom checken in Israël om zo tot een gepersonaliseerd dieet te komen.

Weer lopen na een dwarslaesie

Daarnaast volgen we een jaar lang Gert-Jan die na een operatie in Zwitserland weer kan lopen na een dwarslaesie. Een doorbraak in de wereld van de revalidatie. En in de Verenigde Staten worden hersenschuddingen heel anders behandeld dan in Nederland. Daar is zelfs bij wet geregeld dat bij sportwedstrijden je verplicht gewisseld wordt na een val. Antoinette volgt toptalent Rianne Schorel die na een voetbalwedstrijd een zware hersenschudding oploopt en zelfs depressief wordt. Na intensieve behandeling in de Verenigde Staten kan zij alles weer. En we nemen een kijkje in het gloednieuwe Daan Theeuwes Kliniek waar gefocust wordt op jongeren en jongvolwassenen.

Bacteriofagen: waar staan we in Nederland?

Al eerder besteedde Dokters van Morgen aandacht aan bacteriofagen. Fagentherapie als alternatief voor antibiotica is in Nederland niet toegestaan. Na de uitzending vestigden velen hun hoop op bacteriofagen en zijn er verschillende acties ondernomen om ook in Nederland patiënten te behandelen. Maar hoe staat het er nu in Nederland voor? Kunnen patiënten inmiddels behandeld worden? We volgden het afgelopen jaar verschillende patiënten die voor hun zoektocht naar onder andere naar Georgië en Polen afreisden. En Antoinette gaat naar Brussel en de Verenigde Staten waar inmiddels studies zijn begonnen naar fagen als toepassing voor (ernstige) infecties.

Dokters van Morgen is vanaf dinsdag 8 januari om 21.25 uur te zien op NPO 1.