Sinds anderhalf jaar bestaat in Nederland de DNA-databank. Deze databank is de redder voor Cornelis Cornielje geweest. Een aantal jaar geleden werd de Commissaris van de Koning in Gelderland in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis verteld dat hij spoedig zou overlijden. Toch leeft Cornielje vandaag de dag nog.

'Mensen met een goed DNA kunnen geen kanker krijgen en mensen met fouten in hun DNA hebben wel de kans om kanker te krijgen.' Dat zegt Emile Voest, hoogleraar medische oncologie, tegen EenVandaag. In de DNA-databank wordt zoveel mogelijk informatie over uitgezaaide kankerpatiënten geplaatst. Voordat de patiënt behandeld gaat worden, wordt er tumorweefsel (een biopt) afgenomen. In een speciaal apparaat wordt gezocht welke foutjes de oorzaak zijn voor de kanker. Omdat er in de databank gegevens zijn van andere kankerpatiënten, kan je mensen vinden met zowel dezelfde tumor als dezelfde DNA-fouten. Is er een behandeling aangeslagen bij een van de patiënten, dan is de kans groot dat bij andere patiënten die behandeling ook aanslaat.

Meer aandacht

'Dit moet je echt met tienduizenden patiënten doen. Als we elke patiënt in Nederland in die database opnemen, dan ben ik ervan overtuigd dat we de komende jaren echt steeds betere behandelingsvoorstellen kunnen geven.' Cornielje is het met Voest eens. 'Het is ontzettend belangrijk. Ik heb ook eerst een chemokuur en een bestraling gehad. Ik ben geopereerd. Daarna is deze behandeling gekomen. Dat heeft een oncoloog voor mij bepaald. Het moet zo zijn dat je de vraag kan stellen: "is deze DNA-technologie iets voor mij?" Die vraag moét je stellen!'

Bron: EenVandaag