Na een behandeling met bacteriofagen leek de negenjarige Djenna van haar vier jaar durende blaasontsteking af. Een aantal maanden later is de bacterie weer terugkomen en is ze terug bij af, schrijft RTL Nieuws.

Toen Djenna vijf jaar oud was kreeg zij opeens last van een blaasontsteking. Na een plastraining, een operatie en dertig antibioticakuren ging het op de lange termijn niet over. Tijdens de kuren verdween de ontsteking wel. 'Maar onze dochter kan natuurlijk niet haar hele leven continu antibiotica slikken', vertelt moeder Karin Meerwijk aan RTL Nieuws.

Bacteriofagen als virus voor de bacteriën

Vandaar dat de twee uitkwamen bij een behandeling met bacteriofagen in Georgië, een alternatief voor antibiotica. Deze zouden als virus moeten werken voor de bacteriën, waardoor de bacteriën exploderen. In Nederland wordt niet gewerkt met deze behandeling, maar recent is daar wel een petitie voor ingediend.  

Kijk de uitzending van Dokters van Morgen over bacteriën

'Ze heeft het in elk geval geprobeerd'

Na de behandeling, waar achtduizend euro voor was ingezameld, leken de klachten volledig over. Zelfs haar urine was schoon. Terug in Nederland kwam een groot deel van de klachten echter weer terug. Ondanks dat Djenna fitter is dan voor de reis naar Georgië, is de haar ontsteking nog niet voorbij. 'Ze heeft het in ieder geval geprobeerd en dat kan ze in haar zak steken', aldus haar moeder. Nu is het wachten of het meisje zelf over haar ziekte heen groeit. 

Meer weten over bacteriofagen? Lees ons dossier 

Bron: RTL Nieuws