Wat verandert er per 1 januari op het gebied van gezondheidszorg? Zorg.nu zocht het voor je uit.

Hogere zorgtoeslag

De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt in 2018 met 73 euro tot 1.139 euro. De maximale zorgtoeslag voor partners stijgt met 79 euro naar 2.121 euro. Wil je weten of je zorgtoeslag kunt krijgen?

Heb ik recht op zorgtoeslag?

Financiering van thuiszorg voor kinderen

Vanaf 1 januari 2018 veranderen de regels rondom de financiering van de verzorging van kinderen thuis. Verzorging die hoort bij de geneeskundige zorg die een kind nodig heeft, wordt vanaf 2018 altijd vergoed in het basispakket. De zorg die minderjarigen krijgen om algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) uit te voeren, blijft onder de Jeugdwet vallen. Onder die levensverrichtingen vallen acties als eten en aankleden.

Verlaagd btw-tarief

De btw op veel drogisterij-artikelen stijgt van zes naar 21 procent. Dat is van toepassing op bijvoorbeeld voor tandpasta en zonnebrandcrème. Ook voor zelfzorgmiddelen zoals neusspray geldt het tarief van 21 procent.

Alleen geregistreerde geneesmiddelen houden het lage btw-tarief van zes procent. Dit geldt bijvoorbeeld voor paracetamol en ibuprofen. Wat een geregistreerd geneesmiddel is, wordt bepaald op basis van de handelsvergunning van het product.

Uitbreiding van het basispakket

Het basispakket wordt vanaf 2018 uitgebreid en er wordt niets geschrapt. Het wettelijk bepaalde eigen risico blijft gelijk op 385 euro.

Dit verandert er in het basispakket in 2018

Bron: Rijksoverheid