Het Maastricht UMC is het eerste ziekenhuis in Nederland waar kinderen met overgewicht de mogelijkheid hebben een maagband te krijgen. In de afgelopen vier jaar hebben twintig kinderen van 14, 15 en 16 jaar de operatie ondergaan.

Komend jaar gaan er nog eens zeven kinderen onder het mes. De maagband zorgt voor minder eetlust en helpt hen flink af te vallen. Normaal gesproken is de ingreep alleen voor volwassenen bedoeld. Het Maastrichtse ziekenhuis is het enige in Nederland dat dergelijk onderzoek onder kinderen uitvoert.

Diabetes en vaatafwijkingen

Kinderartsen zien op hun spreekuur steeds vaker een extreem dik kind langskomen waarbij geen enkele behandeling aanslaat. Het gewicht van deze kinderen is zo hoog, dat het klachten als niet goed kunnen lopen, diabetes en vaatafwijkingen met zich meebrengt.

Kinderchirurg Ernst van Heurn zette de studie op. Hij ziet de groep kinderen die een maagband heeft gekregen opbloeien: ‘Ze verloren ongeveer de helft van hun overgewicht. Daarmee hebben ze niet meteen een normaal postuur, maar we merken dat ze zelfverzekerder zijn, meer bewegen en meer sociaal contact zoeken.’

Symptoombestrijding

Of de ingreep ethisch verantwoord is, is bij de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde een discussiepunt. Erica van den Akker, kinderarts in het Erasmus MC, vraagt zich af of we dit wel moeten willen: ‘Ook wij zien dat er kinderen met hun rug tegen de muur staan, waarbij geen enkele behandeling werkt. Maar uiteindelijk is een maagband symptoombestrijding en lost dit het onderliggende probleem niet op.’

Van den Akker ziet liever een behandeling waarbij een kind door artsen, psychologen, diëtisten en fysiotherapeuten geholpen wordt met gezonder leven.

Wat vind jij, moet een maagband bij kinderen kunnen of ben je het met Van den Akker eens? Deel je mening op ons forum.

Bron: AD.nl