Een nieuwe landelijke campagne moet discriminatie van zwangere vrouwen op de werkvloer bestrijden. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid roept werkgevers op om zwangeren niet anders te behandelen dan anderen. Goede werkgevers kijken verder dan negen maanden vooruit, aldus de bewindsman.

Met de campagne, die maandag begint, wil het ministerie werkgevers bewust maken van mogelijke zwangerschapsdiscriminatie en wijzen op het talent dat ze mogelijk laten lopen. De campagne is onderdeel van het actieplan zwangerschapsdiscriminatie dat de minister in maart presenteerde.

Campagne

De campagne bestaat uit radiospotjes, online advertenties en acties op social media zoals LinkedIn, Twitter en Facebook. Op de website worden tips gegeven over hoe werkgever en medewerkers samen tot goede afspraken kunnen komen.

Discriminatie

Volgens het College voor de Rechten van de Mens heeft bijna de helft van de vrouwen op de een of andere manier te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Ze krijgen geen baan, kunnen hun contract niet verlengen en geen promotie maken. En dat neemt niet snel af.

Vooruitkijken bij zwangere sollicitant

'Zwanger zijn moet een feest zijn! En dus geen onnodige spanningen opleveren voor de moeder', benadrukt Asscher. 'Vooral geen stress of ze haar baan misschien kwijtraakt, of haar contract nog wel verlengd wordt en of ze in de toekomst nog wel promotie kan maken. En bij sollicitaties mag een dikke buik natuurlijk ook absoluut geen reden zijn om iemand af te wijzen. Dat doen goede en moderne werkgevers niet. Die kijken verder dan negen maanden vooruit.'

Bron: ANP