Wie op de intensive care (ic) heeft gelegen, kan te maken krijgen met het Post Intensive Care Syndroom (PICS), dat betekent dat patiënten last hebben van zware lichamelijke en mentale klachten. Het 'Post-IC dagboek voor morgen' is volgens het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven de enige wetenschappelijk bewezen methode om PICS te verminderen. Het ziekenhuis gebruikt het dagboek voor coronapatiënten die op de ic zijn beland.

Zorgverleners kunnen op afstand informatie delen, en de familie kan makkelijk een virtueel dagboek maken met teksten, foto's, video's en geluidsfragmenten. Volgens een woordvoerder kan het dagboek belangrijk zijn juist voor coronapatiënten.

Inzicht in verloren tijd

'Je weet bij een kankeroperatie al dat je op de ic komt te liggen, dus daar ben je al een beetje op voorbereid. Bij corona overkomt het je allemaal en dan is het goed om zo'n dagboek te hebben.' Overigens wordt het dagboek breed ingezet voor mensen die op de ic terechtkomen, en niet alleen voor mensen met COVID-19.

'Het is wetenschappelijk vastgesteld dat zo'n dagboek werkt', vertelt de woordvoerder. 'Het geeft inzicht in de "verloren tijd". Mensen die aan het bed hebben gestaan, en zien dat de patiënt wakker wordt, die zijn daar blij om. Maar voor de patiënt moet het allemaal nog beginnen, die weet niet wat er gebeurd is. En dan is het goed om te zien: dit heeft mijn lijf meegemaakt. Het tonen van zo'n foto van iemand die aan allemaal apparaten ligt, is heel confronterend. In het dagboek wordt dat trapsgewijs ingebouwd, de foto wordt niet meteen volledig getoond.'

Hetzelfde als Facebook of WhatsApp?

'Sommige mensen denken dat het dagboek er hetzelfde uitziet als Facebook of WhatsApp. Maar je ziet soms op WhatsApp dat foto's worden gedeeld, en vervolgens weer verder gedeeld. Je wil niet dat het halve dorp weet hoe je erbij lag, terwijl je zelf net aan het bijkomen bent.'

Families van ic-patiënten in het Catharina ziekenhuis kunnen het dagboek gebruiken. Het  Jeroen Bosch Ziekenhuis, Isala Klinieken, Erasmus MC en verschillende Santeon ziekenhuizen gaan het Post-IC dagboek op korte termijn aanbieden.

Foto en video: Catharina Ziekenhuis