Een groep suikerziekte-patiënten moet zich mogelijk voorbereiden op lange ziekenhuisopnames nu de insulinepomp die zij gebruiken van de markt verdwijnt. Het gaat om patiënten bij wie een inwendig pompje geplaatst is omdat de standaardbehandeling niet aanslaat.

Voor de zeventig diabetici die deze insulinepomp gebruiken wordt het apparaatje als een laatste redmiddel gezien. Experts zijn dan ook bang dat de patiënten binnenkort weer maandenlang in het ziekenhuis liggen. 'Zonder pomp hebben deze mensen het vaak heel slecht', aldus diabetesexpert Henk Bilo in het AD.

Terugvallen op de uitwendige pomp

Toch haalt de enige fabrikant, Medtronic, vanwege het teruglopende aantal patiënten de inwendige pomp uit de productie. De komende twee jaar worden er nog honderd gemaakt en daarna kunnen patiënten alleen nog terugvallen op de uitwendige pomp, die bij hen dus niet aanslaat. Gedupeerden zijn een petitie gestart.

'Er zit juist toekomst in deze pomp'

Er zijn 1,2 miljoen diabetespatiënten in Nederland. Bilo zegt dat er zelfs duizenden mensen baat kunnen hebben bij de inwendige insulinepomp, wanneer deze wordt gecombineerd met een inwendige bloedsuikersensor: 'Er zit dus juist toekomst in deze pomp'.

Bron: AD