Ruim 90.000 diabetespatiënten in Nederland worden momenteel op last van hun zorgverzekeraars door apotheken overgezet op een ander, voor hen goedkoper geneesmiddel. Behandelend artsen en diabetesverpleegkundigen zijn volgens De Telegraaf van deze verandering niet in kennis gesteld.

Gebruikers van de 24-uurs-insuline glargine/Lantus krijgen nu een zogeheten insuline-biosimilar, een biologisch geneesmiddel dat gelijk zou zijn aan het origineel.

Schommelingen in bloedsuikerwaarden

Volgens het Pharmaceutisch Weekblad van de apothekersorganisatie KNMP hebben zich verschillende patiënten gemeld met ongewenste gevolgen van de omzetting naar het biomiddel Abasaglar. Zo zouden diverse patiënten geconfronteerd zijn met ernstige schommelingen van hun bloedsuikerwaarden.

Reactie Diabetesvereniging Nederland

De Diabetesvereniging Nederland heeft nog geen meldingen ontvangen over klachten door het nieuwe medicijn. Als het in sommige gevallen mis is gegaan, kan dat volgens de vereniging aan twee zaken liggen. De (huis)arts heeft geen gesprek gehad met de patiënt over de wissel, of de apotheker volgt strikt het preferentiebeleid, terwijl dat volgens de patiëntenvereniging niet nodig is.

Heb je klachten door het nieuwe middel? Neem dan contact op met de arts die je het middel heeft voorgeschreven, adviseert de Diabetesvereniging Nederland.

Wat is het preferentiebeleid?

Je komt bij de apotheek en krijgt een ander medicijndoosje mee dan je gewend bent. Ook de pil (kleur en vorm) kan er anders uitzien. Waar komt dit door? En is de werking wel hetzelfde? Kijk de uitzending van Zorgnu over medicijnwissel terug.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf