Deskundigen adviseren minister Bruno Bruins (Medische Zorg) maandag wat hij moet doen om te voorkomen dat het nieuwe coronavirus uit China ook in Nederland om zich heen grijpt. De bezorgdheid over het virus is gegroeid.

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van de Rijksoverheid en het RIVM voor meer informatie.​​​​​​​​​​​​​​

Het zogeheten Outbreak Management Team (OMT) van gezondheidsinstituut RIVM is vrijdag aan de slag gegaan. Ze kijken hoe besmettelijk en gevaarlijk de ziekteverwekker is en wat daartegen gedaan moet worden. De experts adviseren bijvoorbeeld of artsen al alarm moeten slaan als ze alleen de verdenking koesteren dat iemand het virus onder de leden heeft, maar dat nog niet hebben vastgesteld.

Virus grijpt snel om zich heen

Vrijdag leek het virus nog niet erg besmettelijk, maar inmiddels zijn de Chinese autoriteiten somberder gestemd. Het virus blijkt sneller om zich heen te grijpen dan eerder gedacht en is ook al besmettelijk als de patiënt nog niet merkt dat hij ziek is. Dat maakt het moeilijker verspreiding te voorkomen.

Lage verdenkingen virus in Nederland

Het virus heeft inmiddels Frankrijk bereikt. De Franse regering haalt komende week Franse burgers terug uit de Chinese stad Wuhan, de haard van het virus. Nederland heeft daartoe nog niet besloten. Bruins meldde vrijdag dat afgelopen dagen een paar keer is onderzocht of een Nederlander het virus had opgelopen. Het ging steeds om 'zeer lage verdenkingen' en bleek telkens loos alarm.

Ook na bijvoorbeeld het uitbreken van de Mexicaanse griep in 2009 kwam een OMT bijeen. Omdat de deskundigen die aanschuiven op persoonlijke titel spreken en niet met bijvoorbeeld hun ziekenhuis of andere werkgever hoeven te overleggen, kunnen ze snel knopen doorhakken.

Nieuw coronavirus duikt op in China: wat moet je weten?

China trekt 8 miljard euro uit voor bestrijding virus

China trekt ruim 60 miljard yuan (bijna 8 miljard euro) uit voor de bestrijding van het coronavirus. Dat maakte het Chinese ministerie van Financiën maandag bekend. Door het besmettelijke virus, dat in meerdere landen is geconstateerd, kwamen zeker tachtig mensen om. Ruim 2700 personen raakten besmet.

Momenteel wordt in China het Chinees Nieuwjaar gevierd, een van de belangrijkste feesten in het land. De regering maakte maandag bekend de nieuwjaarsvakantie met drie dagen te verlengen, tot zondag 2 februari. Veel winkels en bedrijven zijn tot die tijd dicht. Vanwege het virus zitten meerdere Chinese steden 'op slot', waaronder het epicentrum van de uitbraak, Wuhan.

Bron: ANP