Mondmaskers zijn te hergebruiken met een speciaal desinfectieapparaat dat met uv-licht werkt. De mondkapjes worden ruim anderhalve minuut blootgesteld aan zeer sterke uv-C-straling, waardoor bacteriën en virussen gedood worden.

Het bedrijf UV Smart heeft de apparaten ontwikkeld, samen met onderzoekers uit ziekenhuizen en laboratoria. UV Smart maakte al desinfectietoestellen voor andere medische apparatuur en instrumenten die van patiënt tot patiënt gaan, zoals infuuspompen en glucosemeters.

'Kan het ook met mondkapjes?'

Daan Hoek, een van de oprichters van UV Smart: 'En toen kwam de vraag, "kunnen jullie ook mondkapjes desinfecteren?" Dat wisten we eigenlijk niet, daar hadden we nog nooit op getest. Maar dat zijn we gaan onderzoeken en toen bleek dat dat kon. We hebben nu al 25 van deze apparaten, verdeeld over zeven ziekenhuizen, geleverd.

Zorgpersoneel kan mondkapjes in het apparaat plaatsen, draait halverwege, na vijftig seconden, het mondkapje om en kan het masker daarna weer gebruiken. De instructievideo voor zorgmedewerkers:

(Tekst gaat door onder video)

Virussen en bacteriën gedood

Volgens arts en microbioloog Jan Sinnige is het bekend dat virussen kapot gaan door straling van uv-licht. 'De binnenste "filterlaag" wordt niet voldoende belicht voor volledige sterilisatie, maar wel voldoende voor desinfectie van de buitenkant, en dus veilig voor hergebruik gedurende de dag', aldus de arts op de website van UV Smart.

Let wel, het gaat om een speciaal soort uv-straling, uv-C, dat is een ander soort straling dan straling van bijvoorbeeld de zonnebank.

UV Smart is de productie aan het opschalen en wil de toestellen in binnen- en buitenland gaan leveren.