Een op de drie zorginstellingen heeft de jaarcijfers over 2016 nog niet ingeleverd. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) woensdag. De krant heeft gegevens opgevraagd bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De deadline voor het inleveren van de gegevens was 1 juni. Van de 2874 zorginstellingen die over vorig jaar een jaarverantwoording moeten indienen, hadden 1003 dat op peildatum 22 juni nog niet gedaan. Van deze zorgaanbieders hebben er 112 uitstel aangevraagd en 23 hebben dat ook daadwerkelijk gekregen. Om wat voor instellingen het precies gaat, maakt de inspectie niet bekend.

Problemen voor ggz-instellingen door overgangsproblemen

Met name instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) kampen al langer met boekhoudproblematiek als gevolg van wijzigingen in het vergoedingssysteem, zo merkt het FD op. Tussen zorgverzekeraars en ggz-instellingen is veel onduidelijkheid ontstaan over declaraties, omdat zij de regels verschillend interpreteren. Door deze overgangsproblemen kreeg de ggz-sector vorig jaar voor het derde jaar op rij uitstel voor het deponeren van de jaarrekening. Maar voor de cijfers over 2016 krijgen de instellingen geen uitstel meer.

Bron: ANP