Een postnatale depressie bij jonge moeders is een bekend probleem, maar het blijkt dat ook mannen er last van kunnen hebben. Zweedse onderzoekers waarschuwen dat het niet signaleren van een depressie bij ouders risico's voor het kind oplevert. Dat meldt RTL Nieuws donderdag.

Postnatale depressie komt voor bij één op de tien vrouwen na de geboorte van hun eerste kind. Eén op de twaalf nieuwe vaders zou last hebben van een depressie na de geboorte van hun eerste kind. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Lund.

Diagnose stellen

De onderzoekers stellen dat het essentieel is dat depressies bij ouders worden gediagnosticeerd. Depressieve ouders zijn vaak niet in staat om hun kinderen voldoende aandacht te geven.

Oud-hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio legt aan RTL Nieuws uit dat mensen met een depressie in een kleine wereld leven. 'Het gaat om hén. Op de eerste plaats, op de tweede én op de derde plaats. Daar kunnen ze niets aan doen. Maar er is weinig ruimte over voor anderen.'

Depressie

Tavecchio denkt dat de depressie bij de nieuwe vader te maken heeft met de veranderende rol van de man. 'Veertig of vijftig jaar geleden was het eenvoudig: de man was de kostwinner en de vrouw zorgde voor het huishouden en de kinderen. Nu wil een man ook zo veel mogelijk betrokken zijn bij de opvoeding en zijn verantwoordelijkheid nemen.' Volgens de pedagoog zorgt die veranderende rol er thuis, maar ook op zijn werk voor dat de man zichzelf anders gaat zien.

'Er zijn daarnaast ook aanwijzingen dat bij vaders die erg betrokken zijn bij de zwangerschap en de bevalling, het niveau van testosteron daalt. Dat en die nieuwe rol in zijn leven maakt hem onzeker. Dat kan voor depressieve gevoelens zorgen', aldus de oud-hoogleraar.

Mannen praten liever niet

Volgens de Zweedse onderzoekers blijkt dat 83 procent van de mannen met depressieve gevoelens na de geboorte daar niet over praten. Dat is wel noodzakelijk, want die gevoelens kunnen ervoor zorgen dat kinderen verkeerde aandacht krijgen en een ontwikkelingsachterstand oplopen.

'Vertellen dat je depressief bent is een taboe; van een jonge ouder wordt verwacht dat die blij is', stelt de Zweedse onderzoekster Elia Psouni op de universiteitswebsite. Volgens haar is al langer bekend dat mannen niet snel hulp zoeken voor problemen met hun geestelijke gezondheid, vooral bij een depressie. 'De kans is dan helemaal klein dat zie iets zeggen tegen een kinderverpleegkundige.'

Onjuiste term

Verpleegkundige Eileen Engels is gespecialiseerd in postnatale depressies bij jonge moeders. Zij zegt tegen RTL Nieuws het onterecht te vinden dat de term postnatale depressie gebruikt wordt bij jonge vaders. 'Een postnatale depressie bij een vrouw komt door de hormoonhuishouding', legt ze uit. 'Bij mannen komt het door de grote verandering in hun leven na de geboorte van een kind. Maar dat kan je niet met elkaar vergelijken en je kan het dus ook niet dezelfde naam geven.'

Aandacht

Engels is wel van mening dat er meer aandacht moet komen voor wat er in het hoofd van jonge vaders omgaat. 'Een man kan zeker last hebben van de toegenomen zorg en verantwoordelijkheid. Onderschat dat niet. Er is daar nu veel te weinig aandacht en opvang voor. Ze staan volledig in de kou.'

Bron: RTL Nieuws