Ouderen moeten volgens artsen eerder nadenken over de vraag of ze gereanimeerd willen worden. Ouderenbond ANBO en de Patiëntenfederatie Nederland sluiten zich aan bij de woorden van de artsen. De reanimatie gebeurt nu vaak pas laat op de spoedeisende hulp of vlak voor een operatie.

Volgens Liane den Haan, directeur bij ouderenbond ANBO, moet een gesprek over eventuele reanimatie al veel eerder worden gevoerd. 'In principe geldt de oproep voor iedereen, want het kan ons allemaal overkomen dat je ineens op de eerste hulp terecht komt. Maar het gaat natuurlijk met name om zieke of kwetsbare ouderen. Het is heel belangrijk dat zij hierover nadenken.'

Anders moet de familie dat doen. Dat is lastig als het nooit onderwerp van gesprek is geweest.

Den Haan vindt dat ouderen zelf over mogelijke reanimatie beslissingen moeten maken. 'Anders moet de familie dat doen. Dat is lastig als het nooit onderwerp van gesprek is geweest.'

De directeur van de ouderenbond pleit er voor dat er tijdens intakegesprekken bij het ziekenhuis al vragen over reanimatie worden gesteld. Of nog eerder, bij de huisarts. Die kan volgens Den Haan inschatten in wat voor situatie de patiënten zitten.

Het is goed om erover na te denken en het je omgeving te laten weten

Er zijn meerdere opties om je keuze ten aanzien van reanimatie duidelijk uit te dragen. 'Je kunt bijvoorbeeld een niet-reanimerenpenning nemen, je wenst vastleggen of het zelf bespreekbaar maken. Het is goed om erover na te denken en het je omgeving te laten weten', zegt Den Haan.

Bron: NOS