De gemeente Den Haag heeft vorig jaar 57 miljoen euro overgehouden. De gemeente heeft minder geld uitgegeven aan zorg en jeugdbeleid dan verwacht. Bovendien was Den Haag minder kwijt aan vervoerbedrijf HTM, meldt Omroep West.

In de jaarrekening van de gemeente Den Haag staat dat decentralisatie de belangrijkste oorzaak is voor het overschot in de zorg. Het jeugdbeleid en enkele zorgtaken werd in 2015 door gemeenten overgenomen van het Rijk. Op het gebied van die taken hebben gemeentes nog weinig ervaring, stelt het college. Daarom is het lastig om een budget te begroten. Aan zorg en welzijn is 15,6 miljoen euro minder uitgegeven dan begroot. Voor jeugdzorg is dit bedrag 13 miljoen euro.

'Zorg in Den Haag is niet goed genoeg'

De PvdA in de hofstad is niet blij dat er voor de derde keer op rij geld op de plank blijft liggen. 'De zorg in Den Haag is nog niet goed genoeg en nog niet toegankelijk voor iedereen. Het is dan niet uit te leggen dat we mensen een hoge eigen bijdrage vragen. Wij willen dan ook dat de eigen bijdrage op begeleiding en dagbesteding wordt afgeschaft. Dat is al gebeurd in tientallen steden en dorpen in Nederland', zegt fractievoorzitter Martijn Balster.

Bron: ANP/Omroep West