De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft bij zorginstelling Aafje geïnformeerd naar de opvang van 31 demente ouderen in Ridderkerk. Zij verblijven al een maand in kunststof containers zonder airco en een klimaatsysteem. 'Bewoners raken oververhit en leggen bijna het loodje.'

Het gaat zelfs zo ver met de hitte dat sommige ouderen door hun kinderen uit de containers zijn gehaald. Zo zegt Elly Persons uit Capelle aan den IJssel tegen het AD dat zij haar 84-jarige moeder in een ander zorgcentrum heeft ondergebracht. 'Ik wil niet dat mijn moeder sterft in een bouwkeet. Maar ik maak me met deze temperaturen vreselijke zorgen over de achterblijvers.' Persons legt uit dat de gesloten afdeling werd verhuisd naar de containers. De gesloten afdeling van zorgcomplex Reyerheem wordt verbouwd.

Angst dat de ouderen in de containers blijven

Reyerheem is de afdeling van Aafje in Ridderkerk. Aafje heeft afdelingen in onder meer Rotterdam, Dordrecht en Zwijndrecht. De containers waar de ouderen in verblijven, staan er minimaal vijf jaar. Persons is bang dat er in het oude complex geen gesloten afdeling meer zit en dat de ouderen straks gewoon in de containers blijven.

'Wie klaagt, heeft een probleem met de leiding'

Persons kreeg van Aafje te horen dat de containers voldeden aan alle voorschriften en regels. 'Mocht het toch te heet worden, dan zouden ze wat gaan regelen. Maar tot op heden is er niets geregeld. Dat is niet normaal en kan echt niet. Het gaat hier om mensen van rond de 90 jaar met dementie. Die kunnen geen kant op. Vreselijk. Vrijdagmorgen om 10.00 uur was het al 28 graden binnen. Ook het personeel kan geen kant op. Wie klaagt, heeft een probleem met de leiding.'

Mobiele airco's geplaatst

Ondertussen heeft de zorginstelling mobiele airco's geplaatst om de hitte te bestrijden. De inspectie houdt zorginstelling Aafje al in de gaten. In februari kreeg de zorginstelling zes maanden om orde op zaken te stellen, anders zouden er mogelijk boetes volgen.

Bron: AD