Het Delftse studententeam Project MARCH gaat volgende maand in Zwitserland met een nieuw exoskelet meedoen aan de Cybathlon, een wedstrijd voor mensen met een lichamelijke handicap en hun technische ondersteuningssystemen. Exoskeletten zijn robotachtige harnassen waarmee mensen met een dwarslaesie uit hun rolstoel kunnen opstaan en zelfs lopen.

De studenten bedachten een nieuwe versie, waarmee ook zijwaartse bewegingen met de heup kunnen worden gemaakt. 'Dit zou bijvoorbeeld kunnen helpen bij het bewegen door een drukke winkelstraat. Ook zou de heup op lange termijn kunnen helpen om het lopen met het exoskelet stabieler en natuurlijker te maken', aldus Jorick Kamphof, teammanager van Project MARCH.

Op dinsdag 13 augustus presenteert Project MARCH zijn (vierde) prototype van het exoskelet op de Markt in Delft.

Eerdere versies

Het team van Project MARCH ontwikkelde de afgelopen jaren meerdere versies van het exoskelet. In september 2015 werd het eerste prototype gebouwd. De March II werd in 2017 ontworpen voor dwarsleasiepatiënt Ruben de Sain. In augustus 2018 werd de March III ontwikkeld, welke te zien is op de afbeelding. Deze versie was voornamelijk gericht op gebruiksvriendelijkheid voor de patiënt. 

In onze uitzending uit 2017 liet Ruben al zien hoe het exoskelet (March II) werkt:

Kijk de uitzending hier terug: Wat is een mensenleven waard?

Bron: ANP / Project MARCH