Een groep militairen heeft zich wel degelijk bij Defensie gemeld met ernstige gezondheidsschade, waaronder kanker, die zij relateren aan vuilverbranding op missie in Afghanistan. Dat schrijft Dagblad van het Noorden.

Het ministerie van Defensie zei vorige week geen weet te hebben van militairen die kanker zouden hebben opgelopen door vuilverbranding op missie in Afghanistan. Het departement heeft geen klachten ontvangen, zei minister Ank Bijleveld. De krant zegt bewijs in handen te hebben dat verschillende militairen Defensie in het verleden formeel aansprakelijk hebben gesteld voor de blootstelling aan gifstoffen door burnpits.

Ook beschikt de krant over correspondentie met Defensie waarin de blootstelling aan giftige stoffen door burnpits wordt erkend, én de relatie daarvan met ernstige medische aandoeningen.

Meldpunt voor burnpitslachtoffers

Bijleveld doet de nu gevonden formulieren af als 'een registratie in een personeelsdossier. Dat is geen melding'. Ze roept militairen met klachten opnieuw op zich te melden, 'dan zullen we daar natuurlijk serieus naar kijken'. De minister wijst erop dat er sinds vorige maand ook een meldpunt in de lucht is.

Bron: ANP MediaWatch / Dagblad van het Noorden