Deense wetenschappers bevestigen nog eens dat de vaccinatie voor bof, mazelen en rodehond (BMR) bij kinderen geen autisme veroorzaakt. Zij voerden een grootschalige studie uit waarbij ze jarenlang wel en niet-gevaccineerde kinderen onderzochten.

Er werden 650.000 kinderen onderzocht die tussen 1999 en 2010 geboren werden. Deze kinderen werden tot 2013 gevolgd door de onderzoekers. Uit het onderzoek blijkt dat er geen hoger risico op autisme is bij kinderen die op jonge leeftijd een BMR-vaccinatie krijgen.

Gevolg op onderzoek uit 2002

Het onderzoek borduurt voort op een eerder gevoerd onderzoek uit 2002. Toen werd dezelfde conclusie getrokken maar kwam er kritiek op het onderzoek. Er werd namelijk niet gekeken naar kinderen die gevoelig waren voor het krijgen van autisme na een vaccinatie.

Dalende vaccinatiegraad 

De vaccinatiegraad is de afgelopen jaren gedaald, mede door mensen die hun kind niet laten inenten omdat ze bang zijn voor een verhoogd risico op autisme. De vaccinatiegraad is op dit moment 92 procent. Om de kans op besmetting met ernstige ziekten op vrijwel nul te krijgen, moet 95 van de kinderen in Nederland ingeënt zijn.

Bron: NOS