Een deel van de zorg die het failliete ziekenhuis in Lelystad bood, kan mogelijk behouden blijven. De curatoren van de bankroete IJsselmeerziekenhuizen overleggen daarover met de ziekenhuizen in de omtrek en met de zorgverzekeraars, laat minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) weten.

Mochten de afdelingen spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad definitief sluiten, dan heeft dat gevolgen voor het Westfries Gasthuis in Hoorn. Dat ziekenhuis is dan verplicht de eigen afdelingen open te houden, om te voorkomen dat Flevolanders niet binnen drie kwartier kunnen worden geholpen.

Lees ook: MC IJsselmeerziekenhuizen failliet verklaard

'Intensief contact met betrokkenen'

Bruins wilde zich de afgelopen dagen nauwelijks uitspreken over de ondergang van de ziekenhuizen, maar schrijft nu in een brief aan de Tweede Kamer dat hij ,,intensief contact'' met alle betrokkenen heeft gehad ,,om hen te wijzen op hun verantwoordelijkheden''. Op het ministerie is ook een crisisstaf ingericht.

Het ministerie zorgt ervoor dat de ziekenhuizen voor hun laatste behandelingen hun aansprakelijkheidsverzekering niet verliezen. Het departement stelt zich garant om het eigen risico van de verzekering zo nodig op te brengen.

Lees ook: MC Slotervaartziekenhuis ook failliet verklaard

Bron: ANP