De kersverse onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie over een nieuwe regering hebben meteen gevolgen. De krappe meerderheid van deze vier partijen in de Tweede Kamer wil zich niet buigen over een uitbreiding van het kraamverlof voor partners van twee naar vijf dagen.

Het PvdA-voorstel zou donderdagavond worden besproken. De vier partijen stemden donderdagmiddag voor het schrappen van het debat.

Omstreden onderwerp tijdens de formatie

Het langere vaderschapsverlof was onlangs juist weer op de agenda gezet op verzoek van de Kamer. Het voorstel stond daarvoor op een lijst omstreden onderwerpen die tijdens de formatie niet worden behandeld. Maar een nipte meerderheid stemde vorige week alsnog voor behandeling.

Door het jongste verzet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie lijkt het plan uit de koker van PvdA-minister Lodewijk Asscher opnieuw in de ijskast te worden gezet.

'Versterkende band tussen partner en kind'

Asscher betreurt de stap. Hij wilde met het langere kraamverlof de band tussen partner en kind versterken. 'Erg jammer voor gezinnen dat uitbreiding vaderschapsverlof wordt tegengehouden. Vanavond ben ik bij mijn kinderen', twittert hij. Hij noemt dat een voordeel bij een nadeel.

Oproep tot meer debat in de Kamer

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk had de Kamer nog opgeroepen het debat door te laten gaan: 'Als dit de uitgestoken hand is van rechts met den bijbel belooft dat weinig goeds. Bizar en ouderwets. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie reageren zich nu af ten koste van tienduizenden jonge ouders die kunnen fluiten naar extra tijd met hun pasgeboren kind per 2019.'

Bron: ANP