De coronaviruscheckapp, die het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) heeft ontworpen, kan nu ook gebruikt worden door mantelzorgers en senioren. Via seniorenorganisatie KBO-PCOB kunnen zij hun gezondheidsinformatie met de app bijhouden, zoals temperatuur en hoestbuien. Het systeem analyseert de informatie en stuurt mogelijk zieke gevallen door naar een medisch team van het dichtstbijzijnde deelnemende ziekenhuis. 

Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: 'Als partner zijn we blij dat we dit kunnen doen. Voor alle mantelzorgers en senioren is het belangrijk om meer zekerheid te krijgen; juist nu! Deze app vervangt niet een coronatest, maar kan in veel gevallen toch heel wat onrust wegnemen.'

Ziekenhuizen en spoedeisende hulp

De app was in eerste instantie ontwikkeld om de druk op huisartsen en de spoedeisende hulp in Amsterdam te verlichten. Ondertussen hebben ziekenhuizen over heel Nederland de app in gebruik genomen. Iedere regio moet echter wel zelf een medisch geschoold team aanstellen om verdachte gevallen af te handelen. 

Toegang krijgen

Om de app als oudere of mantelzorger te gebruiken, moet je lid zijn van de KBO-PCOB. Via deze link kun je dan toegang krijgen tot de app. De data die je invult, wordt geanonimiseerd en niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Op de website van de KBO-PCOB kun je ook zien of de app in jouw regio beschikbaar is. Check dat regelmatig, de lijst wordt aangevuld. 

Bron: KBO-PCOB