Wanneer fysiotherapeuten gemiddeld meer behandelingen uitvoeren dan collega's, krijgen zij minder vergoed door de zorgverzekeraar. Dit wordt ook wel de behandelindex genoemd. 'Het moet een indicator zijn, en niet een afrekeninstrument', zegt Kitty Bouten van het Koninklijk Nederlands Genootschap van Fysiotherapie (KNGF) in Radar Radio.

Over de behandelindex maakte Zorg.nu eerder al uitzendingen. De behandelindex is een cijfer waarmee een fysiotherapeut, logopedist of oefentherapeut kan zien hoeveel hij behandelt ten opzichte van andere praktijken in Nederland. Zorgverzekeraars gebruiken dit cijfer om te kunnen bepalen of praktijken efficiënt en doelmatig bezig zijn. De behandelindex verschilt per verzekeraar. Scoort een behandelaar hoger dan het gemiddelde cijfer 100, dan vindt de zorgverzekeraar dat patiënten te uitgebreid worden behandeld. De therapeut krijgt dan minder geld.

Uitleg: dit is de behandelindex

In Radar Radio doet Henny Hendriks haar verhaal. Zij is COPD-patiënt en verzekerd bij Zilveren Kruis. Volgens artsen heeft zij baat bij dagelijkse fysiotherapie. Maar ze 'mag' maar twee keer per week behandeld worden, omdat de therapeut anders meer moet betalen. Kitty Bouten van het Koninklijk Nederlands Genootschap van Fysiotherapie (KNGF) zegt dat de aandoening van Henny een chronische aandoening is. 'Op dit moment is er een beweging gaande zodat behandelingen voor chronische aandoeningen weer in het basispakket komen.'

Petitie 'Stop de behandelindex'

Aan de Tweede Kamer is een petitie aangeboden om de behandelindex van tafel te krijgen. Door de uitzending van Zorg.nu is de discussie toen weer flink aangewakkerd.

Bekijk het fragment: petitie 'Stop de behandelindex'

'Inmiddels is iedereen het er mee eens dat dit een misstand is', zegt Bouten. Volgens haar ligt er een akkoord dat van de behandelindex een meetinstrument moet maken en niet een afrekeninstrument. Maar pas binnen anderhalf tot twee jaar zijn de afspraken waarschijnlijk gerealiseerd.

Bron: Radar Radio