Het aantal overlijdens en chronisch zieken door hart- en vaatziekten moet in 2030 met een kwart zijn verlaagd. Dat is de ambitie van de net opgerichte Dutch CardioVascular Alliance (DCVA). Twaalf wetenschappers, zorgprofessionals en organisaties op het gebied van hart- en vaatonderzoek zijn dit nieuw samenwerkingsverband aangegaan.

De krachten zijn op landelijk niveau gebundeld om tot betere oplossingen en opsporingen te kunnen komen. Deze oplossingen moeten vervolgens sneller naar de patiënt worden gebracht. De DCVA verwacht minimaal 1 miljard euro nodig te hebben om de doelstelling te halen. Dit geld zal worden gebruikt voor onderzoek, valorisatie en implementatie.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en mede-initiatiefnemer, vindt hart- en vaatziekten 'de grootste gezondheidsuitdaging van onze toekomst'.  Nederland heeft op dit moment 1.4 miljoen hart- en vaatpatiënten. Dit aantal zal naar verwachting in 2030 gestegen zijn tot 1.9 miljoen. Dagelijks overlijden er 106 mensen aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte.

Bron: NVVC