Een patiënte (72) in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is genezen van een darminfectie dankzij een spoeling met honing. Een wereldwijde primeur voor het ziekenhuis.

De darmen van de vrouw waren door een schadelijke bacterie ernstig verstoord en reageerden nauwelijks op de behandeling met antibiotica. Met als gevolg dat ze al een jaar lang last had van chronische diarree.

Medicinale honing

Arts Robbert Eichhorn legt uit: 'We hebben de mogelijkheid van een fecestransplantatie (het inbrengen van poep van een gezond mens) met de patiënte besproken, maar dit was voor haar geen optie. Uiteindelijk hebben we voorgesteld de darmen met medicinale honing te spoelen en dat pakte heel goed uit.'

Helende eigenschappen

Eichhorn weet dat van bepaalde soorten honing bekend is dat ze bacteriewerende en helende eigenschappen hebben: 'Ik heb jaren geleden uitgezocht wat honing doet en mijn kennis nu op deze patiënte toegepast. We hebben eerst geprobeerd met een lage dosering de darmflora bij deze patiënte te herstellen, maar omdat de klachten na ongeveer zeven weken terugkwamen hebben we uiteindelijk gekozen voor een vijftien procent verdunning. Met als resultaat dat ze nu al bijna een jaar klachtenvrij is.'

Eerste patiënte wereldwijd

De vrouw vertelt opgelucht: 'De laatste spoeling sloeg goed aan, ik heb nu helemaal geen klachten meer.' De Manuka-honing, gemaakt door bijen rond de manukastruik in Nieuw-Zeeland, heeft zijn werk dus goed gedaan. Ze is de eerste darmpatiënte wereldwijd die met behulp van honing van haar klachten is afgeholpen. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis verwacht de behandeling vaker te kunnen aanbieden en wil er meer onderzoek naar doen.

Bron: Brabants dagblad

Foto: ETZ