Bas zit gekluisterd aan zijn rolstoel. Net als menig ander heeft hij z'n behoeftes op seksgebied. Voor hem gaat dat echter lastig. Door een vroeggeboorte is staan of lopen niet mogelijk en kan hij maar één arm goed gebruiken. De oplossing voor hem: sekszorg.

Voordat Bas zich aanmeldde bij Flekszorg, een organisatie gespecialiseerd in sekszorg, was hij maagd. Naarmate hij ouder werd, hoorde hij steeds meer mensen over seks. Tegen RTL Nieuws zegt hij dat hij er steeds nieuwsgieriger naar werd. Bas plande een intakegesprek in en wachtte af wie er van Flekszorg bij hem langs zou komen. Wie het zou worden, wist hij niet. Op uiterlijk selecteren zat er niet in, hij kon enkel wat wensen opgeven.

'Ik vond het vooraf spannender dan op het moment zelf'

Zijn eerste keer kan Bas nog goed voor de geest halen. 'Ze stelde me op mijn gemak, dat was heel fijn. Het voelde heel snel vertrouwd. Dat verbaasde me, ik vond het vooraf spannender dan op het moment zelf.' Sindsdien is Bas vaste klant. Maandelijks nodigt hij iemand van Flekszorg uit om anderhalf uur intiem met hem te zijn.

'Sekszorg vind ik iets heel normaals'

De reacties die Bas krijgt zijn positief, terwijl hij had gedacht dat mensen veroordelend zouden zijn. 'Ik had reacties verwacht als: 'Hij gaat naar de hoeren, wat een sneue lul'. Maar iedereen die van seks geniet, kan dit eigenlijk niet veroordelen. Of je moet er faliekant tegen zijn dat mensen betalen voor seks.' Bas is erg open over zijn betaalde seksmomenten, maar 'ik heb mijn bus er niet mee bestickerd'. 'Ik doe er ook niet heel benepen over. Ik vind het iets normaals.'

Keuzes maken: benzine tanken of seks

Bas zou graag willen dat hij vaker gebruik kan maken van de diensten. 'Het is vrij prijzig. Voor anderhalf uur betaal ik 248 euro. Als ik dat meerdere keren per maand wil doen, moet ik keuzes gaan maken. Dan wordt het: benzine tanken of seks?' Toch zou hij niet willen dat de belastingbetaler meebetaalt aan zijn seksuele genot. Hij verdient een goed salaris en zou niet anders willen dan zelf betalen voor de diensten. Wel vindt hij dat mensen die niet in dezelfde financiële situatie verkeren, ondersteund moeten worden.

Steunfonds om een vergoeding voor sekszorg te krijgen

Oprichtster Loes Berkelmans van Flekszorg sluit zich bij Bas aan. Tegen RTL Nieuws zegt ze dat ze hoopt dat de overheid sekszorg gaat vergoeden. Voor nu is het zo geregeld dat gemeenten individueel mogen bepalen of zij sekszorg vergoeden. Daarom heeft Flekszorg een steunfonds opgericht. Daarmee wil de organisatie onder andere betere vergoedingen van de overheid voor sekszorg, erkenning dat sekszorgverlener een echt beroep is en mensen met een beperking die sekszorg nodig hebben, financieel ondersteunen.

'Seks wordt nog steeds gezien als een vies woord'

Berkelmans wil met haar organisatie de taboes rondom sekszorg doorbreken. 'Seks wordt nog steeds gezien als een vies woord. Als je een stijve nek hebt, doet niemand er raar over dat je naar de fysio gaat en dat het wordt vergoed uit algemene middelen. Maar als iemand die moeite heeft met het aangaan van relaties daar een oplossing voor zoekt, is dat ineens raar.'

'Ik voel me een stuk zekerder'

Voor Bas is de ervaring met sekszorg op iets moois uitgelopen. 'Ik voel me een stuk zekerder. Ik ben blij met de ervaring, ik weet nu wat seks is en wat het niet is. Seks an sich vind ik niet het allerbelangrijkst, het is meer de intimiteit en het samenzijn met een leuke vrouw.'

*De naam Bas is in dit verhaal gefingeerd

Bron: RTL Nieuws