Voor stellen die zelf geen eicellen of zaadcellen aanmaken is er in de toekomst wellicht een oplossing. Met de zogeheten 'in-vitrogametogenese'-techniek kunnen baby's gekweekt worden uit bijvoorbeeld huidcellen.

In-vitrogametogenese (IVG) is getest op muizen en wetenschappers hopen dat de techniek over enkele tientallen jaren ook bij mensen kan worden gebruikt. Bij IVG worden er cellen uit het lichaam afgenomen. Aan deze cellen worden stofjes toegevoegd, zodat uit de dan ontstane stamcel een eicel of een zaadcel kan worden geproduceerd. De gemaakte zaadcel wordt gebruikt om een eicel te bevruchten of de gemaakte eicel wordt bevrucht met een zaadcel. Het embryo dat daardoor ontstaat wordt geplaatst in de baarmoeder van de vrouw.

Hoe ver willen we gaan?

'Je zou kunnen zeggen dat er wordt geknutseld om een eicel en spermacel te laten ontstaan, waardoor uiteindelijk bevruchting plaats kan vinden', zegt Pim van Gool, voorzitter van de Gezondheidsraad tegen RTL Nieuws. Maar de raad vraagt zich af: hoe ver willen we gaan om kinderen op de wereld te zetten? Er zijn belangrijke ethische vragen die gesteld kunnen worden. Wat doet het bijvoorbeeld met een kind om genetisch verwant te zijn met slechts één ouder, of juist aan drie of meer ouders? Welke gezondheidsrisico's zijn er voor kinderen die geboren worden dankzij IVG?

'Bijna voor iedereen mogelijk om een kind te krijgen'

Door de nieuwe techniek is het straks voor bijna iedereen mogelijk om een kind te krijgen. 'Er is een groot tekort aan eicellen. Dat probleem zou hiermee in één klap zijn opgelost', zegt Annelien Bredenoord, hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ze stelt dat het belangrijk is dat we nu alvast een discussie voeren over de techniek. 'Er zullen mensen voor en tegen zijn. Je moet je wel realiseren dat ivf ook niet natuurlijk is dat wordt nu ook als normaal gezien. Dat was in het begin ook niet het geval.'

Bron: RTL Nieuws