De negenjarige Damilo heeft een hartafwijking. Drie weken geleden is hij in het UMCG geopereerd via de zogenaamde sleutelgatmethode. Hij is daarmee het eerste kind dat deze nieuwe vorm van een hartoperatie ondergaat.

Damilo had al jarenlang last van gezondheidsproblemen. Hij kreeg regelmatig bijzondere aanvallen, waarbij hij bleef overgeven. Hij moest hiervoor vaak naar het ziekenhuis. Uiteindelijk werd ontdekt dat Damilo drie gaatjes in het tussenschot van zijn hart heeft. Dit is een van de meest voorkomende aangeboren hartafwijkingen. Er ontstaat door de gaatjes een extra bloedstroom, waardoor het hart en de longen extra worden belast. Dit kan leiden tot klachten als kortademigheid, hartritmestoornissen, hartfalen of verhoogde bloeddruk in de longen.

'Er komt alleen een kleine snee tussen de ribben'

Normaal gesproken moet bij een hartoperatie de borst worden geopend. Er is ruimte nodig om een hart-longmachine aan te sluiten. Het apparaat neemt dan tijdens de operatie de hartfunctie over. Bij Damilo is voor het eerst de machine op een andere manier aangesloten. Sara Arrigoni van het UMCG legt uit: 'Bij deze operatie sluiten wij de machine niet op het hart zelf aan, maar op de bloedvaten van de lies en bloedvaten van de hals.' Daarna wordt gebruik gemaakt van de sleutelgatmethode. De borstkas blijft gesloten en er komt alleen een kleine snee tussen de ribben. 

Sinds 2012 wordt de methode gebruikt bij volwassen patiënten met een bepaalde aangeboren hartafwijking. Kinderen met een lichaamsgewicht vanaf twintig kilo komen in aanmerking voor de nieuwe operatie.

'Hij kan alles doen, ook zwemmen'

Doordat de borstkas niet helemaal open hoeft, gaat het herstel veel sneller. Vlak na de operatie is Damilo alweer aan het buitenspelen. De moeder van Damilo vertelt dat nog geen week na de operatie haar zoon alweer twee uurtjes naar school is geweest. Ook de vakantie moet geen probleem worden, stelt Arrigoni. 'Hij kan alles doen, ook zwemmen. Bij een normale operatie had dit niet zo snel gekund.'

Of alle gezondheidsproblemen echt over zijn, is nog even afwachten. Of Damilio zenuwachtig was voor de operatie? 'Nee hoor. Ik was er heel zeker van dat het wel ging lukken, en daarom ging het ook heel goed.'

Bekijk het fragment van EenVandaag

Vanaf 15.42 minuten:

Bron: EenVandaag