De geleidelijke daling van het aantal nieuwe hiv-diagnoses zet door. In 2015 waren er rond de negenhonderd nieuwe diagnoses, blijkt uit cijfers van de Stichting HIV Monitoring. De afgelopen jaren hing het aantal nieuwe diagnoses rond de duizend.

Per mei van dit jaar waren er 18.866 mensen onder behandeling voor hiv, ruim vijfhonderd meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De stichting schat dat er 2800 Nederlanders besmet zijn die het nog niet weten.

De meeste patiënten zijn mannen die zijn besmet door onbeschermd seksueel contact, overwegend met andere mannen. Een kleine 3600 patiënten zijn vrouwen.

Nog betere preventie

Het Aids Fonds vindt de daling van het aantal nieuwe diagnoses bemoedigend, vooral omdat ook uit het rapport blijkt dat mensen zich eerder laten testen en sneller worden behandeld dan vorig jaar. Toch pleit de belangenorganisatie voor nog betere preventie. 'Alle mogelijke preventiemiddelen moeten onmiddellijk ingezet worden, dus ook de hiv-preventiepil PrEP', aldus directeur Louise van Deth van het Aids Fonds. De werking van die pil is bewezen effectief en veilig. Hij wordt in Nederland nog niet vergoed.

Bron: ANP