De daling van het aantal vuurwerkslachtoffers lijkt te stagneren. Dat blijkt dinsdag uit een gezamenlijk onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL en de NOS onder de ziekenhuizen in Nederland.

Op de bijna negentig spoedeisende hulpafdelingen werden in totaal 473 mensen met vuurwerkletsel behandeld. Dat is iets minder dan vorig jaar toen op dezelfde posten 480 mensen werden geholpen met verwondingen door vuurwerk. In zowel 2015 als 2016 daalde het aantal vuurwerkslachtoffers met 14 procent, mede doordat er pas vanaf oudejaarsavond vuurwerk afgestoken mag worden.

Bijna twee derde van alle vuurwerkslachtoffers stak het vuurwerk niet zelf af, maar was toeschouwer. Vorig jaar was dat nog iets minder dan de helft.

Alcoholmisbruik

Er werden wel meer mensen meer behandeld vanwege ernstig alcoholmisbruik. Dit aantal steeg van 380 naar 473.

'Teleurstellend'

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) vindt het teleurstellend dat zij dit jaar rond de jaarwisseling ongeveer evenveel vuurwerkslachtoffers moesten behandelen als een jaar eerder. 'Er werd gerekend op een verdere afname van het aantal vuurwerkslachtoffers. Voorafgaand aan Oud en Nieuw is immers veel aandacht besteed aan de gevaren van vuurwerk. Bovendien was het weer tijdens de jaarwisseling relatief vochtig, waardoor een verdere daling verwacht mocht worden.'

Bron: ANP