Elke dag een biertje of wijntje verhoogt de kans op huidkanker. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het Britse Journal of Dermatology.

Bij inname van tien gram alcohol per dag (een klein biertje of wijntje) wordt het risico op twee types huidkanker verhoogd met zeven en elf procent. De oorzaak hiervoor is de aanwezigheid van ethanol in alcohol dat in het lichaam omgezet wordt in acetaldehyde, een stof die het herstelsysteem van DNA kan aantasten.

De kankersoorten in kwestie zijn cutane en basale huidcelcarcinomen. Deze vormen zijn, in tegenstelling tot melanomen, eenvoudig te behandelen.

Drinkgewoonten aanpassen

Onderzoeker Eunyoung Cho hoopt dat de bevindingen van het onderzoek mensen stimuleert om de drinkgewoonten aan te passen.

Alcoholconsumptie is volgens onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in westerse landen verantwoordelijk voor 7 procent van de gevallen van darmkanker, 22 procent van de gevallen van borstkanker, 41 procent van de gevallen van mond- en keelkanker en 51 procent van de gevallen van slokdarmkanker.

Bron: Het Laatste Nieuws/Wereld Kanker Onderzoek Fonds