Cijfers van De Hartstichting laten zien dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer een zijn bij vrouwen. Omdat er binnen de gezondheidszorg vooral onderzoek wordt gedaan met mannelijke patiënten als standaard, wordt er donderdag op de Internationale dag van het Hart aandacht gevraagd voor hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Jaarlijks overlijden ruim 20.000 vrouwen aan hart- of vaatziekten. Per dag zijn dit er 55. Angela Maas, vrouwencardioloog bij het Radboud MC, vertelt aan NU.nl dat er een tunnelvisie bestaat in de gezondheidszorg. ‘Het is een beroepsgroep waar vooral mannen het voor het zeggen hebben. Mannelijke patiënten worden vaak als standaard genomen. Hierdoor worden klachten bij vrouwen niet goed beoordeeld.’

Onderzoek naar het vrouwenhart

De Hartstichting wil er alles aan doen om hart- en vaatziekten niet meer de nummer een doodsoorzaak bij vrouwen te laten zijn. Op 29 september roepen zij daarom iedereen op  rood te dragen. Hiermee hopen ze aandacht te krijgen voor meer onderzoek  naar het vrouwenhart. Het doel is dat hart- en vaatziekten bij vrouwen net zo goed herkend en behandeld worden als bij mannen.

Ook Angela Maas is een voorstander van meer onderzoek dit gebied. Volgens haar moeten mensen in de gezondheidszorg minder gendersensitief zijn en genderspecifiek handelen.

Bron: NU.nl/Hartstichting