Voor een doorstart van het MC IJsselmeerziekenhuis in Flevoland hebben zich een aantal serieuze kandidaten gemeld. Volgens minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zijn het 'partijen met veel kennis en ervaring', maar hoeveel het er precies zijn laat hij in het midden. De curatoren hopen begin volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven of een doorstart mogelijk is.

De curatoren van het ziekenhuis praatten Bruins woensdagavond bij. Over de precieze plannen willen ze nog weinig kwijt. 'De curatoren gaat nu verder met de partijen in gesprek. Waarschijnlijk kan hier direct na het weekend meer over worden gezegd.'

Tien geïnteresseerde partijen

Bruins zei maandag dat er zeker tien geïnteresseerde partijen zich hadden gemeld. Hun plannen worden niet allemaal als serieus gezien. Zo waren er enkele die alleen geïnteresseerd waren in het vastgoed. Hoeveel kandidaten wel als serieus worden gezien, wil het ministerie niet zeggen.

Doorstart onzeker

Omdat onzeker is of een doorstart mogelijk is, treffen de curatoren ook voorbereidingen voor een zogeheten afschalingsplan, waarbij de activiteiten geleidelijk worden afgebouwd. 'Er wordt tijdig afgeschaald om patiëntveiligheid te kunnen garanderen', stellen de curatoren. Volgens een woordvoerder is tijdige actie nodig. 'Zodat we niet alles in de laatste week hoeven te doen als een doorstart niet mogelijk blijkt te zijn.'

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft al gezegd dat hij desnoods geld bijlegt om een doorstart mogelijk te maken. Hij vindt dat in elk geval Lelystad spoedhulp en verloskundige zorg moet blijven houden, zei hij eerder.

Extern onderzoek

Er komt een onafhankelijk, extern onderzoek naar de faillissementen van de ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeer. Dat laat minister Bruno Bruins woensdag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoe het onderzoek er precies uit komt te zien, en wie het gaat uitvoeren, wil Bruins uiterlijk aan het einde van de maand bekendmaken.

Bron: ANP