Crematoriumpersoneel heeft meer risico op radioactieve besmetting. Steeds meer patiënten worden behandeld met nucleaire geneesmiddelen. Daardoor loopt het uitvaartpersoneel meer gevaar om besmet te worden tijdens een crematie. De Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde waarschuwt daarvoor in het programma EenVandaag.

Een overleden persoon die een kankerbehandeling met radioactieve stoffen heeft ondergaan, mag niet direct gecremeerd worden omdat er dan radioactiviteit vrijkomt. In de werkelijkheid gebeurt dat wel.

Crematorium moest drie maanden dicht

In 2018 moest een crematorium in Purmerend drie maanden dicht. Er waren radioactieve stoffen vrijgekomen tijdens een crematie en deze waren in de oven terecht gekomen. Het crematorium was niet ingelicht over de behandeling die de overleden persoon ondergaan is. Toezichthouder ANVS, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, registreerde in 2018 twee incidenten met straling in crematoria.

Kiezen voor een begrafenis in plaats van crematie

Volgens Marcel Stokkel voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, wordt 'de omgeving in feite mee behandeld' als het toch gebeurd. 'Dat wil je niet.' Als een patiënt vlak na behandeling met nucleaire geneesmiddelen behandeld wordt, zal de arts adviseren om te kiezen voor een begrafenis in plaats van een crematie. 

Roel Stapper, woordvoerder van de Landelijke Vereniging van Crematoria: ‘We zouden graag willen dat patiënten een penning of bandje bij zich dragen waarop staat dat iemand is behandeld met nucleair materiaal. Op die manier weten vanaf het begin van het uitvaartproces dat we niet mogen cremeren.’

Gebruik van nucleaire geneeskunde neemt toe 

Het gebruik van nucleaire geneeskunde neemt toe, bijvoorbeeld bij de behandeling van prostaatkanker, aldus Stokkel. 'Het is booming business. We verwachten binnen tien jaar dat er een vertienvoudiging binnen de zorg zal zijn.'

Bron: EenVandaag