Patiënten met COVID-19 die in ziekenhuizen hydroxychloroquine toegediend kregen, zijn niet geholpen door het middel en soms zelfs slechter af dan ziekenhuispatiënten die het middel niet kregen. Dat meldt het UMC Amsterdam op basis van resultaten in negen Nederlandse ziekenhuizen.

Het bevestigt volgens infectioloog Edgar Peters de uitkomst van een grote internationale studie waaruit ook blijkt dat het middel niet werkt. Van maart tot half mei werd landelijk geadviseerd het reuma- en malariamiddel hydroxychloroquine in te zetten bij een bewezen coronavirusinfectie.

Studies gedaan in het lab

Uit studies gedaan in het laboratorium leek het te helpen tegen het virus. Veel ziekenhuizen volgden dit advies en gaven het middel aan al hun patiënten. Andere ziekenhuizen kozen er volgens het UMC voor eerst meer onderzoek af te wachten. 'Alle patiënten in een bepaald ziekenhuis zijn hetzelfde behandeld, dus niet alleen patiënten die bijvoorbeeld ernstiger ziek waren', aldus Peters.

'Als we corrigeren voor mogelijke verschillen in patiënteigenschappen als leeftijd en geslacht en ernst van ziekte in de ziekenhuizen, bleek dat er geen verschil was in uitkomst met of zonder hydroxychloroquine. Alle patiënten in een bepaald ziekenhuis zijn hetzelfde behandeld, dus niet alleen patiënten die bijvoorbeeld ernstiger ziek waren.'

Onderzoek alleen onder ziekenhuispatiënten

De studie is alleen uitgevoerd onder mensen die al in het ziekenhuis lagen, dus bij mensen die al behoorlijk ziek waren. De onderzoekers hebben niet gekeken naar het effect van hydroxychloroquine in de allereerste fase van COVID-19. Daar zou, zo vertelt een woordvoerder van Amsterdam UMC aan Dokters van Morgen, dus nog meer onderzoek naar moeten worden gedaan.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro claimde vorige maand dat hij dankzij hydroxychloroquine geen corona meer heeft en is ervan overtuigd dat het wel helpt. Ook de Amerikaanse president Donald Trump geeft hoog op van hydroxychloroquine en promoot het al sinds maart als hét wondermiddel tegen het coronavirus.

Bron: ANP