Uit een onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Hongkong blijkt dat besmettingen van het coronavirus bijna alleen binnenshuis plaatsvinden. Gaat dit onderzoek invloed hebben op het beleid in Nederland?

De onderzoekers keken naar 7324 coronabesmettingen in China. Daarvan is er maar één geval bekend waarbij de besmetting buitenshuis plaatsvond. Het ging hierbij om een 27-jarige man die in Wuhan was geweest en daarna op straat in gesprek raakte met een kennis.

Binnen veel grotere kans op besmetting

Het overgrote deel van de besmettingen vindt binnendeurs plaats, zoals in een café of het openbaar vervoer. Dan zit je immers langere tijd op elkaar lippen. Als je buiten bent, waait het virus een andere kant op of wordt het onklaar gemaakt door de uv-straling van de zon.

Houd alsnog afstand

Dat de kans op besmetting buitenshuis lijkt mee te vallen, betekent niet dat we de anderhalve meter afstand in de wind kunnen gooien. Een besmetting kan nog steeds voorkomen als je bijvoorbeeld langdurig met iemand op een terras zit of een biertje drinkt in een partytent.

RIVM neemt kennis van het onderzoek

Het RIVM vertelt tegen Radar dat het onderzoek geen aanleiding is om de maatregelen direct op de schop te gooien, maar dat het wel wordt meegenomen in de overwegingen.

Bron: De Volkskrant / RIVM