Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is woensdag gestegen naar zeventien. 444 mensen in 13 Chinese provincies en gemeenten zijn besmet met het virus. China waarschuwt dat het SARS-achtige virus zou kunnen muteren en zich verder kan verspreiden.

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van de Rijksoverheid en het RIVM voor meer informatie.​​​​​​​​​​​​​​

Het virus wordt via de luchtwegen overgedragen. 'De mogelijkheid van virale mutatie en verdere verspreiding van de ziekte is aanwezig', zei viceminister Li Bin van de Nationale Gezondheidscommissie tijdens een persconferentie.

Dinsdag stond het aantal doden nog op zes en waren er ruim 300 mensen besmet. Het coronavirus is verwant aan het SARS-virus dat in 2003 veel onrust veroorzaakte en over de hele wereld ruim zevenhonderd levens eiste.

Chinees nieuwjaar

De commissie kondigde maatregelen aan op luchthavens, treinstations en winkelcentra om de ziekte te beheersen, terwijl miljoenen mensen door het land reizen vanwege het Chinese nieuwjaar dat zaterdag wordt gevierd. 'Indien nodig zullen temperatuurcontroles op drukke en belangrijke plekken worden uitgevoerd', staat in een verklaring van de commissie.

Niet alleen in China, maar ook in andere Aziatische landen zoals Taiwan en Japan zijn mensen besmet geraakt. Dinsdag werd ook in de Verenigde Staten een ziektegeval geconstateerd.

Het centrum van de uitbraak ligt in de Chinese stad Wuhan. Daar zijn door de autoriteiten koortscontroles ingesteld op treinstations, snelwegen en de luchthaven. Een groot nieuwjaarsevenement in de stad, dat honderdduizenden mensen trekt, is afgelast.

Coronavirus in de Verenigde Staten 

Het coronavirus heeft nu ook in de VS de kop opgestoken. Bij een man die vanuit China naar de Amerikaanse stad Seattle was gereisd werd de longaandoening vastgesteld. Dat meldde de Amerikaanse organisatie voor ziektecontrole en preventie CDC dinsdag.

De CDC begon vorige week op drie Amerikaanse luchthavens met het screenen van reizigers uit China op aanwezigheid van het virus dat voor het eerst werd aangetoond in de Chinese stad Wuhan. 

De man kwam op 15 januari aan, voordat de strengere screenings werden uitgevoerd. Het coronavirus is bij de man vastgesteld nadat hij zelf medische hulp had gezocht.

Extra controles op luchthavens

De VS hebben het aantal luchthavens waar reizigers uit China worden gescreend uitgebreid. Vanaf vorige week gebeurde dat al in New York, Los Angeles en San Francisco. Nu zijn de controles ook aangescherpt op de vliegvelden van Atlanta en Chicago. Sinds vorige week zijn meer dan 1200 mensen gescreend in de VS.

Ook het Londense vliegveld Heathrow krijgt speciale ruimtes voor screening van reizigers die aankomen uit de regio's waar het virus heerst. Dat zei de Britse minister van Transport Grant Shapps woensdag tegen Sky News. Volgens hem is het risico op besmetting in het Verenigd Koninkrijk erg klein.

Turkije heeft ook maatregelen genomen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Het vliegveld op Istanbul brengt mensen uit het gebied waar het virus voorkomt naar een speciale quarantaineruimte. Mogelijke patiënten worden direct naar het ziekenhuis gebracht met een speciale ambulance.

'Europa goed voorbereid op Coronavirus'

Europa is klaar om te reageren op het coronavirus, als het hierheen komt. Dat zegt de Belg Herman Goossens, die de leiding heeft over een Europese commissie om ziekte-uitbraken tegen te gaan (Prepare Outbreak Mode Committee).

Goossens zegt dat er geen enkele regio zo goed is voorbereid op het coronavirus als Europa. 'Europa heeft de nodige structuren en middelen om klaar te staan als er zich een pandemie voordoet. Ik heb nog nooit zo'n snelle reactie en samenwerking gezien als bij de uitbraak van het coronavirus.'

Bron: ANP